Димитър Воев умира на 5 септември 1992 г.  Той е най-известният

...
Димитър Воев умира на 5 септември 1992 г.  Той е най-известният
Коментари Харесай

30 години след смъртта си Димитър Воев може да бъде почетен

Димитър Воев умира на 5 септември 1992 г.  Той е най-известният български представител на великия " Клуб 27 "  и най-яркият глас против посредствеността, сивотата, конформизма, проваления тоталитарен строй, който родната известна музика е имала. От ненавременната гибел и оставените зад тила му стихове и песни израства мит, който е жив измежду почитателите на " Нова генерация " и " Кале " и до през днешния ден. 

Сборникът " Непрочетено " идва близо трийсет години по-късно, с цел да събере наследството на Воев и да завещае тези " цветя от края на 80-те " на идващите генерации. Симпатичен абсурд е, че луксозният илюстрован том в близо 300 страници носи логото на издателство " Парадокс " - по този начин се е казвала и първата учредена от Димитър Воев група, още в ученическите му години при започване на 80-те. Предговорът от издателката Доротея Монова обаче ясно сочи за какво това наследство е попаднало точно в нейните ръце. 

Димитър Воев, прочут и приживе с мрачните, дълбоки и вълнуващи текстове в песните на " Воцек и Чугра ", " Кале " и " Нова генерация ", оставя след себе си 12 тетрадки с ръкописи. Те са датирани сред 1981 и 1992 година, като първата датировка е от 24 декември 1981 година, маркирана в „ Тетрадка по бързопис от 7-ми клас “. Но съществуват очевидни (макар и непотвърдени) белези, че част от творбите са основани и в по-ранни години.

" Непрочетено "  се основава на тези, в голямата им част непознати, произведения на Воев и съставлява най-плътното удостоверение за неговия лиричен талант. Книгата съдържа над 100 непубликувани до момента стихотворения, както и повече от 80 архивни фотоси, факсимилета и рисунки, предоставени от вдовицата му Нели Недева-Вова. Графичната идея и оформлението са дело на Артур Панов, другар на музиканта и създател на известното лого на " Нова генерация ".

Съставител на книгата е по-малката щерка на Митко - Димитра Воева, която не просто е подредила в логическа структура архива на татко си, само че е съумяла да придаде на сборника концептуална целокупност, да сплоти стиховете около свързващи влакна и тематики, да ги трансформира в приключено произведение.

Книгата, излязла на 8 декември, бе гвоздеят на щанда на " Парадокс " на зимния Панаир на книгата в НДК (той завършва тази вечер), а към този момент може да се откри и в книжарниците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР